[ home ]  [ projecten ]  [ thema's ]  [ agenda ]  [ tips ]  [ contact en route ]

Gezonden Gronden ?

De ecologische bouw van een paviljoen
in 'Eetbaar Park' in het Zuiderpark

SPECIALE UPDATE PAGINA klik hier ]

dinsdag 9 maart
aanvang 20.00 uur
kosten € 8,-

locatie:
Gezonde Gronden
Weimarstraat 23
Den Haag

s.v.p. tevoren
Aanmelden:
[ klik hier ]

Zuiderpark

Route Zuiderpark
[ klik hier ]

Foto's
[ klik hier ]

Informatie:
tel. 070-3569978


Meer informatie:

Foodprint
[ klik hier ]

foodprint weblog
[ klik hier ]

Permacultuur
Den Haag

[ klik hier ]

 

presentatie van een bijzonder project in een permacultuurtuin door de architect Michel Post.

Avond over Ecologisch en Organisch bouwen en over het hoe en waarom van de bouw van het Paviljoen in 'Eetbaar Park'.

Bij de stadsboerderij in het Zuiderpark komt een kunstproject van Nils Norman in het kader van de Foodprint manifestatie van Stichting Stroom.
Er komt een permacultuur tuin en een paviljoen dat met ecologische bouw neergezet gaat worden.
Ontwerp, aanleg en onderhoud vindt zo veel mogelijk plaats in de vorm van cursussen en workshops en met vrijwilligers, stagaires etc.
De tuin en het paviljoen gaan een voorbeeldfunctie krijgen voor wat mensen zelf kunnen doen om hun omgeving natuurlijker te maken en er ook meer voeding te produceren.

paviljoen

Het Paviljoen
strobaal muren
Het ontwerp van het paviljoen is van Michel Post, een architect met voorliefde voor Organische Architectuur. Het paviljoen wordt zoveel mogelijk gebouwd met natuurlijke en gebruikte materialen:
hout, stro, leem, schelpen enzovoorts.

De vloer zal van aangestampte aarde en leem zijn, de muren worden opgetrokken van strobalen bedekt met leem.

dakHet dak zal een bijzonder constructie krijgen van hout, dat bedekt wordt met stro en daarop een levende laag van sedum, gras en/of kruiden. Op het zuiden zal een glaswand direct toegang geven aan de zon, die de lemen vloer binnen zal verwarmen, warmte de geleidelijk aan de omgeving af gegegeven wordt. Meteen achter het glas komt een kas, waar planten voorgekweekt kunnen worden.

Over hoe dit gebouw tot stand gaat komen, over de voordelen en bijzondere eigenschappen van de ze wijze van bouwen en over zijn passie voor strobaalbouw zal Michel Post deze avond vertellen.

Meer over Michel Post [ klik hier ]


Edible park

In het kader van Stroom's Foodprint gaat het project 'An Edible park' gestalte krijgen.
Gezonde Gronden / Permacultuur Den Haag is daar bij betrokken. De Engelse kunstenaar Nils Norman heeft het project geïnitieerd.

Met zijn project 'Eetbare Tuinen' (2009-2010) onderzoekt Nils Norman op twee locaties in Den Haag (Stadsboerderij Zuiderpark en Nut en Genoegen) de mogelijkheden van een bottom up wijze van stedelijke planning die tevens duurzaam en ecologisch is. Voor beide plekken ontwerpt de kunstenaar op basis van permacultuur eetbare tuinen. Op het terrein van Stadsboerderij Zuiderpark wordt later dit jaar het paviljoen geplaatst, waar het de komende jaren dienst zal doen als plek voor voorlichting over 'Eetbare Tuinen' en permacultuur. Gezonde Gronden, een Haagse ngo die de mogelijkheden van regionale duurzame voedselproductie onderzoekt, communiceert en realiseert, is partner in het project van Norman. Het paviljoen dat u op de Foodprint tentoonstelling kon bezoeken bood een preview van het buitenproject, 2009 - 2010.

Het project wordt financieel mogelijk gemaakt door bijdragen van Fonds 1818 en Gemeente Den Haag in het kader van Groenjaar 2009.

Paviljoen
Op basis van de visie van Nils Norman heeft Michel Post het ontwerp voor het paviljoen, dat in de tuin in het Zuiderpark komt, uitgewerkt.
leembouw Het zal zo veel mogelijk in een serie workshop gebouwd worden, met gebruik van zoveel mogelijk natuurlijke en milieuvriendelijk hergebruik materialen. De wanden en het dak worden van stroobalen gemaakt, de vloer van aangestampte aarde en leem. In maart of april 2010 hopen we met de bouw te kunnen beginnen.

De tuin 'An Edible Park'
Ook de tuin wordt zoveel mogelijk in een uitgebreid en divers cursus- en workshop traject ontworpen en aangelegd. Het ontwerp is inmiddels in een tweedaagse workshop met een groep permacultuur enthousiastelingen met training en ervaring tot stand gekomen. Zie hieronder.

Zuiderpark

Het ontwerp van deze leer- en voorbeeldtuin is gericht op het laten zien en ervaren van een groot aantal diverse permacultuur oplossingen: wat je op een natuurlijke en milieuvriendelijke manier kan toepassen in eigen tuin of balkon en op grotere schaal in moestuin, park of boerderij.
Hart van het ontwerp is een zone waar de natuur vrijspel heeft. Vandaaruit gaan de natuurlijke plaagbestrijders hun werk doen in de omliggende perken, die elk bestaan uit verschillende plantengildes, planten die elkaar versterken en steunen. Deze gildes krijgen elk een plek rond fruitbomen, die tot een gildebehoort. Elke gilde bevat fruit, groentes, kruiden en bodemverbeteraars en planten voor de bijen.
Daarnaast krijgen compostering, waterzuivering, educatie en ontmoeting een plek in de tuin.

Meewerken en -leren
Zoals aangegeven zal veel van de tuin tot stand komen door cursussen en workshops. Ook als de aanlegfase klaar is zal de tuin een belangrijke leerplek zijn voor natuurlijk tuinieren, gezonde voeding en andere permacultuuraspecten.
Ook zullen vrijwilligers terecht kunnen, die houden van tuinieren en ook nog wat willen leren.
Scholen en verenigingen zullen welkom zijn en ontvangen worden met een educatief programma waarin aspecten van gezonde voeding, belang en mogelijkheden van lokale voedselproductie, en de noodzaak van eens chone, voedzame boeden, schoon water en zuivere lucht.

Michel PostMichel Post

Michel Post studeerde Architectuur aan de faculteit Bouwkunde aan de TU Delft waar hij met eervolle vermelding is afgestudeerd op een ontwerp waarbij de beleving van en door diverse ruimtes centraal stond. Tijdens zijn studie heeft hij als vrijwilliger meegebouwd aan de verbouw van een voormalig metrokantoor naar een kerk, hotel en school in Sint Petersburg, Rusland en liep hij diverse maanden stage bij een architectenbureau in Cairo, Egypte.

Direct na zijn studie in 1999 richtte hij zijn eigen architectenbureau op, verbouwde hij eigenhandig diverse woonhuizen en werkte daarnaast parttime als architect bij diverse architectenbureau. Als hoofdarchitect in dienst van architectenbureau Marcel van der Schalk, de voormalig interieurarchitect van architectenbureau Alberts en van Huut, was hij onder andere verantwoordelijk voor het ontwerp van het Internationale Hoofdkantoor van KPMG in Amstelveen en Rotterdam.

Zijn voorliefde voor Organische Architectuur bracht hem via diverse studiereizen naar Amerika waar hij de werken bestudeerde van Eugene Tsui, Kendrick Bangs Kellogg, Arthur Dyson, James Hubbell en Frank Lloyd Wright. Op eigen initiatief organiseerde hij op de TU Delft een Internationaal symposium over Organische Architectuur waar Eugene Tsui als keyspreker werd uitgenodigd.

Van 2000 tot 2009 volgde hij naast diverse cursussen op het gebied van duurzaamheid, een studie Transition Energy (TE) waarbij bewustwording centraal staat. Hij raakte betrokken bij strobalen bouw door deelname aan het International Straw Bale Buidling Conference (ISBBC) dat in Denemarken gehouden werd.

Sinds 2004 werkt hij fulltime als architect onder de naam ORIO architecten bna. Sinds 2004 is hij lid van de VIBA, secretaris van Strobouw Nederland, een permanente projectgroep van de SVE en secretaris van de VIBA werkgroep Harmonicale Ellips. Sinds kort is hij bestuurslid van Stichting Owaze waar autarkisch bouwen en wonen centraal staat.

Orio


Wat is Permacultuur? [ klik hier ]

Permacultuur Jaartraining 2010 [ klik hier ]

Permacultuur Stadstuintje [ klik hier ]

Permacultuur proeftuin Madestein [ klik hier ]

  

GEZONDE GRONDEN PERMACULTUUR
Weimarstraat 23, Den Haag
TEL 070-3569978

home