[ home ]  [ projecten ]  [ activiteiten ] [ agenda ] [ tips ]  [ contact en route ]

Gezonden Gronden ?

Transition Initiatives

woensdag
16 december

aanvang 20.00u.
toegang € 5,-

aanmelden
klik hier ] of
tel. 070-3569978

organisatie:
Permacultuur Den Haag i.s.m. Gezonde Gronden

Foto Rob HopkinsInformatie-avond Movement
Transition

met film: de 12 stappen

Transition Towns zijn lokale gemeenschappen (steden, dorpen, wijken, buurten) die zelf aan de slag gaan om ons wonen, werken en leven minder olie-afhankelijk te maken. Met Peak Oil en klimaatverandering als drijfveren komen mensen in Transition Towns in actie voor verandering van onderop.

Kun je je een leven voorstellen
zonder olie?

Waarom een Transition Town?
Het Transition Towns (TT)-concept gaat over oplossingen en laat zien hoe je die zelf organiseert. Het doet een beroep op de eigen inzichten, wijsheid, creativiteit en ervaringen van gewone mensen. Kortom: Transition Towns zijn gebaseerd op de kracht van de lokale gemeenschap.
De TT-initiatieven hebben een ambitieus doel: je eigen stad, wijk, dorp of streek voorbereiden op de combinatie van een permanente oliecrisis (Peak Oil) en de klimaatcrisis. De noodzaak dus tot omschakeling naar een economie die niet afhankelijk is van fossiele brandstoffen. En dat kan!

In korte tijd wereldwijd
In 2006 startte in Totnes (Zuidwest Engeland) het eerste TT-initiatief. Inmiddels zijn er in Groot-Brittannië al meer dan tachtig Transition Towns en hebben wereldwijd vele honderden gemeenten en gemeenschappen de ambitie om een Transition Town te worden. In het korte tijdsbestek van slechts twee jaar ontstond zo een snel groeiend, veelkleurig en wereldwijd Transition- Netwerk.

In Nederland ontstonden in najaar 2008
initiatieven in onder andere Amsterdam-De Pijp, Den Haag, Deventer, Groningen, Eidhoven en dat aanatl heeft zich gestaag uitegbreid

Wegwijzers
Een Transition-initiatief komt tot stand volgens een twaalf-stappen-plan. Elders in deze folder tref je hem aan. Deze aanpak is inmiddels succesvol beproefd in vele tientallen steden en dorpen. Eerst in Groot-Brittannië, maar inmiddels wereldwijd. Rob Hopkins,
grondlegger van het Transition Towns concept, schreef een aanstekelijk handboek, dat in voorjaar 2009 in Nederlandse vertaling is verschenen.
Sinds september 2008 zijn ook in Nederland zowel landelijk als lokaal TT-initiatieven gaande. Op www.transitiontowns.nl zie je de laatste stand van zaken. Daar tref je ook een vertaalde Basishandleiding, afgeleid van Hopkins’ Transition Handbook.

Ook in Den Haag!
In Den Haag is nu ook een TT-initiatief gestart en zijn er diverse werkgroepen actief.

De Transition Town methode
is een aanpak met
Hoofd, Hart en Handen

Leer over Peak Oil en klimaatverandering

Het Hoofd betreft vooral feitenkennis met betrekking tot Peak Oil en klimaatverandering. Als je weet hoe de ontwikkelingen er voor staan en je tot het inzicht komt dat het allemaal anders moet, dan kun je werkelijk in beweging komen. Het is de eerste stap in een veranderingsproces.

Bouw aan een positieve visie
Het Hart van een TT-initiatief wordt gevormd door een toekomstvisie. Je creëert een beeld van de fysieke omvorming van de samenleving. Maar om daar te komen, is ook inzicht vereist in de psycho-logische processen van verandering. Beseffen dat we zijn opgegroeid in een samenleving die ver-slaafd is aan olie. En dat het verre van makkelijk is om daarvan los te komen. De grootste kracht voor het Hart is het ontwikkelen van het vertrouwen dat dingen zullen gaan lukken. Ook fantasie en het lef om idealen te koesteren zijn stimulerende krachten.

Een Transition Town (TT) -initiatief werkt op drie niveau’s: kennis en bewustwording, psychologie en visievorming, en het direct neerzetten van concrete, tastbare resultaten. Deze drieslag wordt ook wel Hoofd, Hart en Handen van het TT-initiatief genoemd.

Ga aan de slag!
De Handen zetten het Transition-initiatief tastbaar neer. Met concrete acties, projecten en cursussen brengen TT-werkgroepen de theorie in praktijk. Een Transition Town is tenslotte niet alleen opgericht als praatclub!

Er zijn heel veel mogelijkheden voor steden en dorpen om zich tot vitale lokale gemeenschappen te ontwikkelen. Gemeenschappen die hun eigen voedsel verbouwen, hun eigen energie opwekken, hun huizen bouwen van materialen uit de directe omgeving, slim omgaan met water, en die zelfs met lokaal geld de plaatselijke economie versterken. Op niveau van de Handen komt dit alles binnen het TT-initiatief letterlijk binnen handbereik

Naar een Transition Town in 12 stappen

  1. Richt een stuurgroep op
    Een kerngroep om het proces op gang te brengen.
  2. Bewustwording in je woonplaats
    Filmvertoningen maken je plaatsgenoten bewust van de gevolgen van Peak Oil en Klimaatverandering. Een veerkrachtiger lokale samenleving en vermindering van CO2 uitstoot zijn beide noodzakelijk.
  3. Leg het fundament
    Werk samen met bestaande initiatieven en investeer in netwerken.
  4. Organiseer een Grote Lancering
    Een gedenkwaardig evenement waarin je Transition Town wordt gepresenteerd aan de gemeenschap.
  5. Vorm werkgroepen
    Zet groepen op die zich richten op alle aspecten van de lokale samenleving zoals energie, voedselvoorziening, bouwen en wonen, transport, economie, onderwijs, gezondheidszorg, psychologie, afval, lokaal bestuur e.d.
  6. Gebruik Open Space
    Een brainstorm-methode waarmee creativiteit, innovatie en het probleem-oplossend vermogen van deelnemers sterk wordt gestimuleerd.
  7. Laat zien wat je wilt
    Met zichtbare acties laat je zien wat je met de Transition Town wilt bereiken.
  8. Faciliteer de Grote Herscholing
    De afgelopen 40 jaar zijn we heel veel praktische vaar-digheden verleerd. Met je TT-initiatief leren de mensen weer zelf dingen maken, repareren en (ver)bouwen.
  9. Bouw bruggen naar het lokale bestuur
    Als de tijd rijp is betrek je het gemeentebestuur bij de TT.
  10. Betrek de ouderen
    Ouderen zijn waarschijnlijk de enigen in je gemeenschap die nog weten hoe een samenleving werkt waar minder energie beschikbaar is.
  11. Laat het gaan waar het gaat
    Deelnemers aan TT maken samen het initiatief. Probeer het proces niet te sturen. Het gaat goed zoals het gaat.
  12. Zet een Minder Energie Plan op
    Na ongeveer een jaar ben je zover dat je een plan kunt opstellen met de gemeenschap dat voorziet in een olie-onafhankelijke toekomst. En dan begint het echte werk...


  

GEZONDE GRONDEN / PERMACULTUUR DEN HAAG
Weimarstraat 23, Den Haag
TEL 070-3569979

home