vrijdag 22 oktober
09.15-17.00 uur
Symposium Eetbaar Park
voor professionals
locatie:
ATV Nut en Genoegen
Meppelweg 882
2544 BW Den Haag
kosten:
€ 45,- inclusief lunch
organisatie:
Stroom Den Haag
www.stroom.nl
aanmelden t/m 15 oktober via: info@stroom.nl
zie ook:
17.30 uur
feestelijk officiële opening Eetbaar Park door wethouder Baldewsingh
locatie Zuiderpark
meer informatie
[ klik hier ]
zaterdag 23 oktober
10.00-17.00 uur
presentaties en workshops
locatie: Zuiderpark
en Nut en Genoegen
thema's
[ klik hier ]
programma
[ klik hier ]
Werk mee aan
een groene stad
Kom langs op zaterdag tussen 11 en 15
uur bij het nieuwe informatiepaviljoen
van 'Eetbaar Park' achter Stadsboerderij De Herweijerhoeve in het Zuiderpark (Anna Polakweg 7).
www.gezondegronden.nl
www.stroom.nl
www.foodprint.stroom.nl
of bel 070-3569978.
Foodprint
Voedsel voor de stad
Foodprint is een initiatief van kunst- en architectuurcentrum Stroom Den Haag. Het is een programma dat zich richt op het belang van voedsel voor de cultuur, de inrichting en het functioneren
van de stad. Voedsel verbindt en kan bruggen slaan tussen culturen en generaties. In lezingen, workshops, tentoonstellingen en
kunstprojecten tonen kunstenaars, architecten en ontwerpers wat voedsel betekent voor de dagelijkse omgeving. En hoe voedsel een bijdrage kan leveren aan een gezonde, groene, leefbare en duurzame stad.
www.foodprint.stroom.nl
www.stroom.nl.
|
Symposium voor professionals op het gebied van stadsinrichting, groen en duurzaamheid.
|
Het symposium markeert de officiële opening van het project 'Eetbaar Park' van de Engelse kunstenaar Nils Norman. Zijn ontwerp bestaat uit een tweetal grote permacultuurmoestuinen en een duurzaam paviljoen van stro, hout en leem in het Zuiderpark in Den Haag. Tijdens het symposium staat de vraag centraal welke bijdrage een ontwerpmethodiek als permacultuur kan leveren aan een ecologische en sociaal gezonde stad. | Hoe creëer je een stad met toekomst? Uit onderzoek is gebleken dat steden met veel groen aantrekkelijker zijn voor bewoners en bezoekers en daardoor voor bedrijven, ze zijn veiliger en gezonder dan steden met weinig groen en, mits slim aangepakt, ook duurzamer. Maar hoe pak je dat aan en hoe ziet zo'n stad er uit? Het symposium Eetbaar Park presenteert visies op de vormgeving en inrichting van de stad van deskundigen op het gebied van duurzame architectuur en stedenbouw, permacultuur en kunst in de openbare ruimte. Het zoekt naar low-tech oplossingen voor high-tech vragen.
Sprekers zijn Thomas Rau (RAU), Jan Jongert (2012Architecten), Nils Norman (kunstenaar), Fransje de Waard en Annechien Meier (kunstenaar). Eetbaar Park is bedoeld voor professionals op het gebied van stadsinrichting, groen en duurzaamheid.
Begrippen als duurzaamheid, klimaatadaptatie, gezondheid, vestigingsklimaat, biodiversiteit, sociale cohesie, toerisme en recreatie staan terecht hoog op stedelijke agenda's. Het zijn noties die in eerste instantie niet veel met elkaar lijken te hebben en ze vallen onder verschillende diensten van het stadsbestuur. Maar bekeken vanuit het perspectief van stedelijke groene ruimte en voedselproductie blijken ze ineens bij elkaar te komen. Een grotere verwevenheid van groen en stedelijkheid zorgt namelijk voor een attractieve, gezonde en duurzame stad, waar het goed wonen en werken is voor inwoners en bezoekers. Een ontwerpmethode die al langer op een dergelijke integrale manier naar onze woon- en werkomgeving kijkt is permacultuur en daarom besteedt Eetbaar Park hier extra aandacht aan.
Permacultuur is een ontwerpmethode, die natuurlijke processen en systemen als uitgangspunt neemt voor het vormgeven van alle facetten van het menselijk bestaan: van het verbouwen, oogsten en bereiden van voedsel tot de inrichting van de leefomgeving. 'Duurzaam' vanuit het perspectief van permacultuur betekent, dat bij het vormgeven aan processen en producten gepoogd wordt om het perpetuum mobile van de natuur optimaal te benutten en in stand te houden.
Het symposium Eetbaar Park presenteert visies op een duurzame en groen stad en toont praktijkvoorbeelden. Onder leiding van dagvoorzitter Aukje van Roessel (De Groene Amsterdammer) wordt onderzocht, welke bijdrage permacultuur in een stad als Den Haag kan leveren aan diverse beleidsterreinen.
Het symposium Eetbaar Park draagt dezelfde naam als het kunstproject dat dezelfde dag opent. De Britse kunstenaar Nils Norman heeft een tweetal permacultuurtuinen en een duurzaam paviljoen bedacht. Die tuien worden, onder regie van de Haagse permacultuur-organisatie G'Aarde Gezonde Gronden, door vrijwilligers en studenten aangelegd en onderhouden. Ze zijn bedoeld als inspiratie- en demonstratieplekken voor Den Haag en de hoop is, dat zowel in de omringende woonwijken als elders in de stad het initiatief navolging krijgt.
voorlopige opzet (onder voorbehoud)
- introductie door Aukje van Roessel
- kort welkom door Luc van Bergen Henegouwen, voorzitter Nut en Genoegen
- Nils Norman, kunstenaar
De methodes en principes die permacultuur voorstaat zijn tot op zekere hoogte verwant aan die hedendaagse site-specific en politiek geƫngageerde kunstenaars praktiseren. Norman zal ingaan op zijn interesse in deze benaderingen en zijn eigen kunstenaars- en onderzoekspraktijk, die stoelen op kritisch 'kunst-in-de-openbare-ruimte-begrip'. Met het kunstproject Eetbaar Park als uitgangspunt zal hij in zijn lezing kansen verkennen om verandering te bewerkstelligen binnen of parallel aan de gangbare benadering van stedelijke planning en stedenbouw
- Jan Jongert, 2012 architecten
De presentatie is getiteld Recyclicity en behandelt de volgende thematiek:
De meeste steden zijn in de afgelopen eeuw uitgegroeid tot conglomeraten van monofunctionele wijken die nauwelijks een relatie met elkaar hebben. Bedrijventerreinen, kantoorparken, agrarisch gebied, woonwijken en recreatiegebieden zijn ruimtelijk begrensd en hebben weinig wederzijds profijt. De steeds groeiende stromen goederen, energie, water, voedsel en zelfs kapitaal zijn losgekoppeld van de plek waar ze gecreĆ«erd worden en dragen bij aan ongelimiteerd transport, filevorming, energieverlies en verontreiniging. Recyclicity bevordert de uitwisseling tussen bestaande stromen door het leggen van slimme verbindingen: de belangrijkste voorwaarde voor een ecosyteem. De ontwerpmethode wordt geïllustreerd aan de hand van het onderzoeksproject voor de Krimpwijken Meezenbrek, Schaesbergerveld en Palemig bij Heerlen.
- Annechien Meier, kunstenaar en Gaston Wallé
De documentaire film 'Borders in Our Mind' is het resultaat van een reis die Annechien Meier in 2009 naar Cuba Ondernam. Cuba behoort tot een van de weinige landen ter wereld waar het produceren van voedsel in de stad op grote schaal door de staat gesteund wordt. Volgens de regering is zelfs bepaald dat toegang tot gezond voedsel vanzelfsprekend tot de rechten van de mens behoort. Zo wordt in de stad Havana op grote schaal permacultuur bedreven. Een duurzame agrarische methode waarbij zo min mogelijk energie verbruikt wordt. Op kleine schaal wordt deze methode ook toegepast, op een parkeerdek, een patio of op het dak van een woning. Veel onderzoek is gedaan naar het verbouwen van groenten in de stad. Beeldend kunstenaar Annechien Meier wilde in contact komen de mensen die het onderzoek gedaan hebben en voorbeelden in Havanna ter plekke bezoeken. Zij past deze methoden toe in haar eigen kunstprojecten waarin het verbouwen van groenten en de interactie met mensen centraal staan.
- lunch
- Fransje de Waard, auteur 'Tuinen van Overvloed'
In haar presentatie zal de Waard een beeld geven van de breedte en diepte van de permacultuur, als paradigma en als ontwerppraktijk. Dat laatste vooral aan de hand van een tiental ontwerpprincipes voor de indeling en het gebruik van de fysieke ruimte, die rechtstreeks zijn ontleend aan de ecologische werkelijkheid, en met diverse vormen van voedselproductie als aangrijpingspunt - geïllustreerd met beelden van uiteenlopende locaties.
- Thomas Rau, Rau architecten
De presentatie van Thomas Rau is getiteld Oneplanetarchitecture. Het maatschappelijk verantwoord ondernemerschap van RAU komt voort uit een duidelijke visie op de wereld; werkend en levend vanuit het bewustzijn dat elk menselijk handelen een mondiale impact heeft op ecologisch, economisch en sociaal-maatschappelijk niveau. Vanuit deze optiek ontstaan 'gezonde' gebouwen die energie produceren, gebouwen waarin de mens en zijn belevingswereld centraal staan, gebouwen die bijdragen aan een bewuste visie op onze planeet. RAU noemt dit oneplanetarchitecture.
- gesprek olv Aukje van Roessel met beide sprekers en de zaal
- Afronding en aankondiging opening
Transfer Nut en Genoegen naar Zuiderpark
- Officiële opening Eetbaar Park op locatie Zuiderpark door Rabin Baldewsingh,wethouder duurzaamheid (tevens stadsdeelwethouder Escamp)
Organisatie symposium:
Stroom Den Haag
www.foodprint.stroom.nl
www.stroom.nl.
Binnenkort meer m.b.t. sprekers, thema's, kosten en aanmeldingsmogelijkheden
|