[ home ]  [ projecten ]  [ activiteiten ] [ agenda ] [ tips ]  [ contact en route ]

Gezonden Gronden ?

Op zoek naar eetbare
wilde planten en bloemen

zondag 
28 juni 

11.00-14.00u.
kosten € 20,- incl. eenvoudige picknick

s.v.p. tevoren aanmelden en betalen
Aanmelden:
[ klik hier ]

De wandeling begint op de Laan van Poot ter hoogte van de Kwartellaan, voert langs een picknickplek en eindigt tenslotte bij strandtent de Kwartel.
Daar kunt u desgewenst nog wat gebruiken of op eigen gelegenheid terug gaan.
Voor eventualiteiten is hier nog een telefoonnummer: 06-44202709 (Menno)


Duinwandeling met eenvoudige picknick
met chef-kok Wim van Wouw

Op zoek naar wat we daar aan 'eetbare' wilde planten en bloemen tegen komen, neemt Wim van Wouw ons mee door de duinen bij Den Haag.

Foto Wim van Wouw

Wim van Wouw:
"Zo'n wandeling is een avontuur. Ik ga dikwijls op pad om kruiden en eetbare planten te leren herkennen om zo de toepassingen bij het koken uit te breiden.

De Nederlander is van huis uit niet snel geneigd een gewas uit de vrije natuur te zien als geschikt voor de consumptie. Toch is het een kunst om de planten te vinden en te gebruiken. Dat kunnen blaadjes of bloemetjes zijn die als garnering gebruikt worden, maar men kan er ook gerechten van maken.
Een voorbeeld is de paardebloem -in België noemt men deze molsla en in Franktijk pissenlit- waarvan de jonge bladrozetten als sla worden gegeten.

De belangstelling voor inheemse planten is nog steeds groeiende. Wij hebben in Nederland een grote variëteit aan wilde planten die eetbaar zijn. Vroeger werden door onze grootouders viooltjessap en oranjebloesemsap gemaakt. Veel eetbare planten zijn in de vergetelheid geraakt, maar gelukkig worden er diverse soorten weer geïntroduceerd en zijn ze gecultiveerd en veelal in de natuurvoedingswinkel te koop.

Het eten van bloemen is eigenlijk helemaal niet zo bijzonder als men denkt. Kijk maar eens naar de gewone Hollandse pot met bloemkool en broccoli: dit zijn duidelijk bloemen van koolsoorten. Een andere variant in de groep eetbare bloemen zijn kappertjes, bloemknopjes die op zuur zijn gezet en de bij ons heel bekende kruidnagel, een gedroogde bloemknop.

Het is een trend om meer met natuurvoeding te koken, thuis, maar ook professioneel.
Het is echter wel belangrijk dat u zich goed oriënteert welke planten eetbaar zijn, want er zijn bloemen en planten die allergische reacties kunnen veroorzaken of zo giftig zijn dat consumptie dodelijk kan zijn.
Het leren herkennen van de eetbare planten heeft natuurlijk tijd nodig.
Deze wandeling is bedoeld om het leerproces over het gebruik van deze kruiden en planten op gang te brengen of te ondersteunen.

Niet alles wat we in de duinen tegenkomen zullen we kunnen of mogen plukken, maar het gaat om het leren herkennen en toepassen èn het genoegen van in en met de natuur te zijn."

Chef-kok Wim van Wouw

Wim van Wouw was dertig jaar lang chefkok in het Haagse Rudolf Steiner Verpleeghuis met antroposofische Ievensbeschouwing. Hij was docent op de school voor natuurvoedingsconsulenten en geeft cursussen biologisch koken. Hij schreeef diverse artikelen o.a. over de historische keuken. Daarnaast is hij een gepassioneerd tuinier.

Geef u op bij Gezonde Gronden, Weimarstraat 23 in Den Haag of mail of zend ons uw aanmelding. Na aanmelding en betaling ontvangt u een bevestiging met de gegevens met betrekking tot de vertrek- en aankomstplek.
Kosten: € 20,-

Duinwandeling 1

Duinwandeling 3

Duinwandeling 4

duinwandeling 5

  

GEZONDE GRONDEN
Weimarstraat 23, Den Haag
TEL 070-3569979

home