Werken met de Vruchten
van Moeder G'Aarde
Jaarserie november 2010 tot september 2011
|
GEZONDE VOEDING
Voeding is een essentieel onderdeel van ons leven. Voeding geeft ons de energie om te kunnen leven. Er zijn veel verschillende soorten voeding en er valt ontzettend veel over te leren. Zelfs al voor de geboorte heeft voeding invloed op onze fysieke en mentale ontwikkeling door wat de moeder eet. Deze reeks lezingen en praktische workshops gaat in op een breed scala aspecten omtrent voeding waarbij gezondheid centraal staat. Een aantal van hen zijn seizoensgebonden en worden daarom op het meest praktische tijdstip in het jaar aangeboden. Het is mogelijk om een enkele lezing of workshop bij te wonen, maar je kunt ook het hele traject volgen om een completer beeld te krijgen door het jaar heen. Hieronder volgt een overzicht van welke thema's het komend jaar aan bod zullen komen en in welke vorm: |
Datum | Onderwerp | Vorm |
Zaterdag 23 oktober om 13.30 u [ meer ] |
Uitleg over de verschillende thema's omtrent voeding die aan bod zullen komen en een korte introductie over gezonde voeding. | Presentatie met evt. Powerpoint, Paviljoen Zuiderpark |
Maandag 8 november om 20.00 u [ meer ] |
Het belang van
Biologische voeding Dat biologisch 'in' is, dat is wel duidelijk. Meer en meer willen mensen gezond en verantwoord eten. Maar wat zijn nu eigenlijk de verschillen tussen niet-biologische en biologische voeding? En wat zijn de redenen om voor biologisch eten te kiezen? Tijdens een ongeveer 1.5 a 2 uur durende lezing gaan we ons hier gezamenlijk in verdiepen en zal duidelijk worden dat biologisch eigenlijk heel logisch is! |
Lezing, Gezonde Gronden |
Zaterdag 20 november 11.00-14.00u [ meer ] |
Koken met de
seizoenen: Gezond de winter door! Het wordt alweer bijna winter en niet alle groenten en fruit zijn meer vanzelfsprekend te krijgen van eigen bodem. De tijd breekt aan om te gaan kijken wat er zoal van onze zomeroogst bewaard kan worden om de winter door te komen en hoe we hier lekkere, verrassende gerechten mee kunnen maken! Tijdens een praktische workshop gaan we in op wat er zoal in de winter voorradig is aan heerlijke groenten en fruit en wat we ermee kunnen doen. |
Workshop, Gezonde Gronden |
Donderdag 9
december om 20.00 u [ meer ] |
Voeding en economie Het ontstaan van de gangbare, hedendaagse manier van voedsel verbouwen (monocultuur met veel bestrijdingsmiddelen en weinig duurzame maatregelen) komt vooral voort uit economische belangen. Hoe zit dit eigenlijk precies in elkaar? Hoe hebben wij als consument invloed op de economie en kunnen wij door bewust consumeren een duurzame economie opbouwen? | Lezing, Gezonde Gronden |
Zaterdag 18 december, 14.00-17.00u. [ meer ] |
Je eigen tuin binnenshuis: kiemen en spruitgroenten Tijdens de winter is het door de kou lastiger om aan vers groen te komen om een lekkere voedzame salade van te maken. Echter is het een stuk makkelijker dan het lijkt, namelijk door dit groen zelf te kweken, en wel binnenshuis. Tijdens deze praktische workshop worden de voordelen van kiemen en spruitgroenten uitgelegd en gaan we ze ook zelf maken...! | Workshop, Zuiderpark? |
Begin jan | Voeding en vegetarisme: kunnen wij wel zonder vlees? Over de impact van de vleesindustrie en gezond leven zonder vlees | Lezing met discussie na afloop |
Eind jan [ meer ] |
Klaar voor de lente? Voorbereidingen treffen voor je eigen groentetuintje in pot, gewoon op de vensterbank | Workshop |
Begin febr [ meer ] |
Raw Food: een tijdelijke rage of werkelijk gezond? Wat kan je wel en niet eten en leuke tips voor rauwe snacks | Lezing met discussie na afloop |
Eind febr [ meer ] |
Voordat de nieuwe oogst weer begint: hoe toch lekker eten met de laatste wintervoorraad: originele stamppotjes en apart broodbelegjes | Workshop |
Begin maart [ meer ] |
Eten uit eigen omgeving: waarom een mango als we hier heerlijke appels hebben? Voordelen van lokale voeding en hoe dit praktisch uit te voeren. | Lezing |
Eind maart [ meer ] |
Eten uit de natuur: lekkers bij elkaar scharrelen tijdens een gezonde wandeling door het bos en de duinen | Wandeling en workshop |
Begin april [ meer ] |
Maak zelf je eigen frisdrank met het yoghurtplantje: kefir! En ook nog eens goed voor de darmflora... | Workshop |
Eind april [ meer ] |
Zelf brood bakken met zuurdesem | Presentatie met demonstratie zuurdesem starten |
Begin mei [ meer ] |
Wat te doen met je schillen en restjes? Maak je eigen compost van je afval met een wormenbak | Workshop |
Eind mei | Voeding en zwangerschap: wat kun je wel en niet eten tijdens de 9 maanden? (en tijdens de borstvoeding...) | Lezing |
Begin juni | Kruiden en gezondheid: gezonde kruiden voor in de maaltijd | Lezing |
Eind juni | Kruiden en gezondheid: maak zelf je eigen kruidenkreme | Workshop |
Begin juli | Kruiden en gezondheid: gezonde kruiden voor in de thee | Lezing |
Eind augustus | Wat te doen met de overvloed aan oogst? Inmaken en bewaren voor de winter. | Lezing |
Begin sept | Jam maken zonder suiker | Workshop |
G'AARDE GEZONDE GRONDEN
Weimarstraat 23, Den Haag
TEL 070-3569978