[ home ]  [ projecten ]  [ activiteiten ]  [ agenda ]  [ tips ]  [ contact en route ]

Gezonden Gronden ?

Studiecentrum voor Antroposofie

3 lezingen:

1. donderdag
2 oktober

aanvang 20.15u.
kosten € 8,-

2. donderdag
9 oktober

aanvang 18.45u.
kosten € 12,50
incl. maaltijd

3. donderdag
23 oktober

aanvang 20.15u.
kosten € 8,-

Studiecentrum voor Anthroposofie
Riouwstraat 1, Den Haag
Informatie:
[ klik hier ]
06-22447764
070-3540118
Aanmelden:

[ e-mail ]

Drie avonden over voeding:

Wat is het belang van voeding? >>>

Wat gebeurt er met de boeren? >>>

Denken over ons eten, doet dat er toe? >>>


1. WAT IS VOLGENS RUDOLF STEINER HET BELANG VAN KWALITATIEF GOEDE VOEDING VOOR DE MENS?

Voordracht door Machteld Huber.

In de huidige tijd, waarin de schappen vol liggen met 'functional foods' en varkensflats niet meer ver weg zijn, is het goed om voor jezelf helder te krijgen hoe je over voeding denkt. Voeding is namelijk zo ongelooflijk basaal aanwezig in ons dagelijks leven.

Onze keuzes in verband met voeding hebben invloed, zoals ook blijkt uit de slogan 'De macht van de boodschappentas'. We zijn geneigd ons af te vragen 'of we wel genoeg van bepaalde stoffen binnen krijgen'. Maar is dat wel de enig juiste wijze om over voeding te denken?

Spreekster houdt zich al jaren bezig met de vraag hoe Rudolf Steiner over voeding dacht en zal op deze avond vertellen over haar inzichten en haar boeiende ervaringen met onderzoek in verband met voeding.

naar begin pagina

2. WAT GEBEURT ER MET DE BOEREN?

Voordracht door Jan Diek van Mansvelt en Bessie Schadee met film The Real Dirt on Farmer John

2de avond over voeding (let op vervroegde aanvang!)

Deze anders-dan-anders avond begint met een autobiografische film van Farmer John, een boer in de VS, die op zijn 18e al de boerderij van zijn vader moet overnemen. In de 80er jaren gaan vele boerderijen in zijn 'midwest' over de kop, de steden rukken op en John verliest bijna zijn hele boerderij. Een grote persoonlijke crisis volgt en uiteindelijk vindt hij via de biologische dynamische landbouw een uitweg naar de 'community supported agriculture' (CSA), een door burgers gedragen gemeenschapsboerderij.

Tussen kijken naar en nabeschouwen van de film, is er een eenvoudige maaltijd van biologisch-dynamische producten, bereid door Wim van Wouw, voormalig chef-kok van het Rudolf Steiner Verpleeghuis.

Kosten inclusief eten: 12,50 euro; gereduceerd 10 euro; vriendenpas 4,50 euro per persoon.

In verband met de voorbereiding van de maaltijd aanmelden voor 8 oktober via e-mail studiecentrumdenhaag@xs4all.nl of post.

naar begin pagina

3. DENKEN OVER ONS ETEN, DOET DAT ER TOE?

Voordracht door Jan Diek van Mansvelt.

Derde avond over voeding.

Je kunt je voedsel zien als stof, als materie of als moleculen. Door te eten vul je aan wat je nodig hebt. Op dit niveau gaat eten over chemische bestanddelen, weeg- en meetbare eenheden waartoe je elk voedsel kunt reduceren. Kleur, geur, smaak, structuur, houdbaarheid, zijn eigenschappen die door chemische toevoegingen kunnen worden beïnvloed. De overheid controleert op voedselveiligheid en goedkoop lijkt dus de beste koop.

Je kunt ook nadenken over welke biologische en maatschappelijke processen kenmerkend zijn voor het voedsel dat je dagelijks eet. Dan wordt de geschiedenis van voeding interessant en wil je meer weten. Een derde manier van kijken, is je afvragen of granen, groenten en fruit ó ók nog een boodschap hebben over hoe, waar en wanneer ze groeiden en bloeiden. Wat doet voeding voor ons lichaam, onze ziel en onze geest?

naar begin pagina

 

  

GEZONDE GRONDEN
Weimarstraat 23, Den Haag
TEL 070-3569979

home